Penélope Cruz (Kékszakál lánya)

A Karib-tenger kalózaiA Karib-tenger kalózaikaribtengerkalozai.lap.hu/9-99hu16987194202006-09-09 19:44:012023-10-31 03:30:20RolandRolandCentral Médiacsoport Zrt.centralmediacsoport@centralmediacsoport.hu2006
Hirdetés

Meghatározás

A Spanyolországon kívül „csodálatos spanyol nőként” ismert Penélope Cruz, Eduardo Cruz autószerelő, és Encarna Sánchez fodrásznő gyermekeként született. Két testvére van: húga - Mónica Cruz - színész, öccse - Eduardo Cruz - énekes. Hatéves korától klasszikus balettet tanult a spanyol nemzeti konzervatóriumban. Később, miután 15 évesen háromszáz másik jelentkező előtt megnyert egy tehetségkutató versenyt, felhagyott a tánccal, otthagyta az iskolát, és minden idejét induló színészkarrierjének szentelte. Jöttek is sorban a reklámszerepek, a tévéfellépések, majd az első filmszerepek is. Az igazi áttörést az jelentette számára, amikor a sztárrendező, Pedro Almodóvar felfedezte magának. Hiszen ha valaki az ő filmjeiben szerepel, annak nemcsak díjesőkre van jó esélye, hanem arra is, hogy Hollywood is érdeklődni kezdjen iránta. Penélope Cruz Európában és az Egyesült Államokban ért el jelentős sikereket spanyol, olasz, francia és angol nyelven játszódó alkotásaival. Számos spanyol és nemzetközi filmdíjnak a tulajdonosa. Ő az egyetlen spanyol színésznő, akinek sikerült Hollywoodban befutnia és hosszabb időn keresztül az amerikai filmipar élvonalában dolgoznia. Cruz egyben az első spanyol színésznő, akit – a legjobb női főszereplő kategóriában Pedro Almodóvar Volver c. filmjében nyújtott produkciójáért – az Oscar-díjra és az Aranyglóbusz-díjra is jelöltek. Később a Vicky Cristina Barcelonában alakított szerepéért meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Hirdetés

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza:Penélope Cruz (Kékszakál lánya)
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem Elküldés